29 Ağustos 2011 Pazartesi

BAYRAM YAZILARI KISIM 1: AREFE YAHUT SEBZE KURUTUCU



Arefe nin sözlük yahut dini anlamını geçiyorum, bütün evlerde temizlik-alışveriş-yerleşme-düzenleme vesaire anlamına gelir. Gelir, iddialaşmayın. Hele evin kız çocuklarına ve annelerine asla aksini iddia etmeyin, tahta kaşıkla gözünüzü çıkarıp yuvasına çamaşır suyu dökerler.
An itibariyle mutfak temizliği tarafımdan bitirildi. Tırnaklarım her temizlik sonrası olduğu gibi yine o şeffaf rengi aldı, tuhaf görünüyorlar. Sinir bozucu olan kısmı; o telle sağı solu sürtmekten kaynaklı olarak kenarlarının tırtıklanması ki hiç tahammülüm yok! Ben, tırnaklarıma biraz düşkünümdür de... 18 yaşıma kadar diplerine kadar (abartmıyorum, ciddiyim) yediğim ve kan tadı alana kadar durmadığım için elimi yıkarken dahi gözümden yaş geldiğinden, bıraktıktan yıllar sonra bile hala "görmemişin tırnağı olmuş" tutumu içerisindeyim. Çantam pek çok zaman bir bayan çantasına benzemese de içinden törpünün eksildiği görülmemiştir. Neyse işte, akşam oturup kendileriyle ilgileneceğim.
Çikolata şeker alışverişinin arasına sebze kurutucusu da ekledim. Ya bu alet bir tek bana mı bu kadar acayip geliyor? Böyle mucize gibi, çeviriyorsun ve 10 saniye sonra içinde ki o rokalar, maydonozlar felan kupkuru oluveriyor. Bir fen-matematik mezunu olmam da şaşırmamı engellemiyor, evet, gayet engellemiyor. Böyle aptal gibi aleti çevirip sonra kuruyan sebzeleri görünce mutlu oluyorum. Hani ışın tabancası verseler elime ancak bu etkiyi yapar.
Annem aşure yaptı. Herkes bayram öncesi baklava-börek yapar, bizde de aşure yapılır. Ben biraz çok severim ve çok yerim de ondan sanırım. Kendi kendimize gelenek yarattık ailecek resmen. Ama annemin aşuresinden başka aşure sevmem o ayrı mesele.
Şİmdi yarın bayram, süper evet, havasına girmeye çalışın bu akşamdan. Sabah babam bizi saat 9 da tepemize dikilerek havaya sokacak nasıl olsa, o yüzden ben rahatım. Siz derdinize yanın. Hadi bakayım akraba felan görün bu gece rüyanızda. Kolonya şişesiyle peşinizden koşarken, ninja yıldızı gib fırlattıkları madlen çikolatalara karşılık; sizde üstlerine baklava şerbeti dökün. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder