29 Nisan 2013 Pazartesi

SOĞUK DUŞ




Bir sanat müziği eserinde de söylendiği gibi: baharı görmeden yaz geldi geçti.

Yirmi dört saatin içinde hava 10 derece birden ısındı. E doğal olarak kemikler de ısındı. Ve kaslar. Ve sinirler.

Baharın insan vücudu, aklı, dimağı üzerine etkileri hakkında bin yıldır nice şair nice şiir yazdı; yani artık anlatmamıza gerek yok. Ama biz küresel ısınma çağı çocukları için bahar artık sadece bir şarkı sözü veya şiir dizesi oldu olalı işler de biraz değişti. Şöyle ki; geldi bahar ayları gevşer gönlüm yayları cümlesindeki gevşeme eylemi, baharın aradan kalkmasıyla direkt kopmaya dönüştü.

Soğuk havaların ardından patadanak geliveren ve bizi her nasılsa hep gafil avlamayı başaran yaz mevsimi; zaman içinde aylardır içeride soğuktan büzüşmüş ne varsa buzunu çözüyor. Evet, aynen, ne varsa.
Bu ani hava değişimi nedeniyle ambale olan akıl ve fikirler etrafa dağılmak suretiyle önce havaya sonra suya karışıyor. Cemre halt etmiş!

Büzüşmekten genleşmeye geçen bilumum his ve organlar nedeniyle de bir ayarsızlıktır, bir ipinden salınmışlıktır ki; sorma gitsin. Sorma valla bir gitsin.

Şimdi canlarım, bu ahval ve şerait altında yapılması gerekenler:  öğle saatlerinde sokağa çıkmamak. Hep gölgede kalmak. Var ise şapka takmak, yok ise tülbent neyin sarmak. (90 lı yıllardan kopamayan ve hala Çelik dinleyenler bandana da takabilir) Bol bol su içmek, meşrubat tüketmek; ayran özellikle önerimizdir. Ayakları arada suya sokmak, olmadı çimene basmak. Dondurma yalamak. Islak terlik giymek (yok, cırcır olmazsınız abartmayın). Göl kenarı, deniz kenarı, su kenarı gezmek. Her daim saçı başı ıslatmak, kafayı çeşme altlarına tutmak, olmadı pet şişe ilen yıkanmak.

Neden? Kafayı serin tutun, gövdeyi serin tutun ki; o şeytani fikirler, fikircikler, fikfikiler üşüşmesin tepenize. İzin vermeyin. Bütün bakteriler ve mikroplar sıcak ortamlarda semirir. Semirtmeyin mendeburu! Aşkmış, sevdaymış, tutkuymuş geçici göçebe bunlar. Sıcağı görünce yerleşirler, hava azcık bozdumuydu kaçışırlar. Aman, aman diyeyim aman! Hadi bakayım marş marş, doğru soğuk suya!

1 yorum:

  1. Ha ha süpersin yine ;) Uyarılarını dikkate alayım diyorum ama zor bee :)

    YanıtlaSil